Τι είναι η Γνώση

the balefull head

Γνώση είναι η απευθείας εμπειρία, που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε κάθε τι γύρω μας. Η Γνώση δεν είναι μια διανοητική διαδικασία αλλά μια αυθόρμητη λειτουργία της συνείδησης, που εμπεριέχει την παγκόσμια σοφία και πηγάζει βαθιά μέσα από την ουσία μας. Είναι μια αποκάλυψη που λαμβάνει χώρα μέσα μας, όταν εμείς έχουμε διεισδύσει στην πραγματικότητα των όντων γύρω μας. Όσο πιο βαθιά έχουμε βιώσει, μέσα σε κάθε κύτταρό μας, στον πυρήνα της ύπαρξής μας, αυτήν την αποκάλυψη, τόσο πιο απόλυτη και ολοκληρωμένη είναι η Γνώση.

Μέσα στην καθημερινότητά μας και με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή χωρίς έκπληξη, σαν επανάληψη κάποιων δεδομένων καταγραφών, μπαίνουμε στη θέση ενός υπνωτισμένου και άβουλου θεατή (διεκπεραιωτή) της ζωής και του εαυτού μας. Από αυτή τη θέση του βουβού θεατή, καλούμαστε να περάσουμε στη θέση του πραγματικού παρατηρητή, που χωρίς να ταυτίζεται με τα γεγονότα και να αντιδρά αδιάκοπα στις προκλήσεις της ζωής, βιώνει αληθινά. Έτσι, παρατηρώντας και γνωρίζοντας τον εαυτό μας, και κατ’ επέκταση τον κόσμο γύρω μας, αρχίζουμε συνειδητά, να δρούμε, να αισθανόμαστε, να σκεφτόμαστε και να γινόμαστε οι πραγματικοί κυρίαρχοι της ζωής μας.

 
Που βρίσκεται η Γνώση

Demo1

Η γνώση βρίσκεται παντού γύρω μας και μέσα μας, και μπορεί να εκδηλωθεί, όσο περισσότερο εμείς ανοιγόμαστε προς την απευθείας εμπειρία, από στιγμή προς στιγμή, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, με τον πόθο της αποκάλυψης της Αλήθειας.

Ο Ηράκλειτος μας πληροφορεί ότι ο όρος Αλήθεια, η Αρχέγονη Αλήθεια είναι ταυτόσημος με την μη κρυπτότητα, και την αποκάλυψη των όντων μέσα στο Είναι τους, γιατί τα όντα μας λέει έχουν την τάση, από άγνοια, να «επιλανθάνονται», δηλαδή να λησμονούν την Oυσία, επικαλύπτοντάς την.

 
Η αφύπνιση της Συνείδησης

Demo1

Η συνείδηση είναι το πιο όμορφο, το πιο βαθύ, πραγματικό, ευγενές και σταθερό που πάλλεται στο βάθος της ουσίας μας. Είναι το θεικό μέσα μας. Είναι μία ενέργεια με πολύ μεγάλη παλμική συχνότητα, που η ίδια έχει την ικανότητα να γνωρίζει τον εαυτό της. Όμως αυτή η τόσο υπέροχη ενέργεια βρίσκεται υπνωτισμένη και παγιδευμένη βαθιά μέσα στην δική μας λανθασμένη ψυχολογία, περιμένοντας αυτό το ξύπνημα, σαν την «ωραία κοιμωμένη» των παραμυθιών και των καλλιτεχνών, που μόνον εμείς η ίδιοι μπορούμε να της δώσουμε, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

 
Διαλογισμός

Demo1

«Ο Διαλογισμός είναι το ψωμί του σοφού». Είναι μία μυστικιστική εμπειρία, ένας τρόπος για να γνωρίσουμε τις ποικίλες όψεις του εαυτού μας και να έρθουμε σε επαφή με το αληθινό μας Είναι. Ο διαλογισμός δεν έχει καμία σχέση με τη διανοητική διαδικασία, αλλά είναι μία κατάσταση γαλήνιας και διεισδυτικής αντιληπτικότητας, που σχετίζεται με την απελευθέρωση της συνείδησης, έστω και για λίγο, από τα δεσμά της και την εμπειρίωση του Πραγματικού, που όπως μας λέει ο Δ. Σαμαέλ Αούν Βεόρ, είναι αυτό που βρίσκεται πέρα από το χρόνο, πέρα από τον πόνο, πέρα από το «εγώ ο εαυτός μου». Αυτό που βρίσκεται στην άλλη όχθη. Είναι το Είναι, το Παν, το Απόλυτο.(η ενότητα στη μονάδα)..

 


© 2011 Ινστιτούτο Γνωστικής Ανθρωπολογίας

Top